Avioero tuo mukanaan elämänmuutoksen  perheen lapsille ja aikuisille

Eroon päättyvät yhteiskunnassamme noin puolet solmituista avio-ja avoliitoista. Lapsiperheissä vanhempien välisen parisuhteen päättyminen tarkoittaa konkreettisia muutoksia lapsen elämään ja arkeen. Erossa kaikki perheenjäsenet sopeutuvat uudenlaiseen perhe-elämään ja kahden kodin arkeen ja käytäntöihin. Lapsen näkökulmasta on oleellista se, millaisiksi vanhempien välit muodostuvat eron jälkeen ja miten vanhemmat saavat arjen sujumaan mutkattomasti  ja joustavasti.

Kaksi kotia kampanja nostaa esiin lapsen näkökulmaa vanhempien eroon sekä haastaa vanhemmat mukaan jakamaan kuvia kahden kodin arjesta sekä kertomaan erosta selviytymisen ja kahden kodin arjen vinkkejä muille. Lisäksi kampanjan aikana toteutetaan kahden kodin teemasta livelähetyksiä, ryhmächatteja ja podcast lähetyksiä. Kampanja jalkautuu myös kymmenelle eri paikkakunnalle Kahden kodin elämää yleisöluentokiertueen muodossa.

Elämää kahdessa kodissa – yleisöluennot

Tervetuloa kuuntelemaan asiantuntijoiden sekä eron läpikäyneiden vanhempien puheenvuoroja, joissa pohditaan lapsen ja vanhemman näkökulmia kahden kodin arkeen sekä vanhempien väliseen yhteistyöhön eron jälkeen. Luennolla annetaan vinkkejä, miten kahden kodin arjen saa toimimaan. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus tutustua paikkakunnan eropalveluihin.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Tervetuloa osallistumaan!

Aikataulu

3.10. Lappeenranta,Etelä- Karjalan perhetyö ry, Kirkkokatu 6, kello 17-18.30

9.10. Jyväskylä,pääkirjasto, pieni Minnansali/Wolmarin Sali, Vapaudenkatu 39-41, kello 17-19

30.10. Oulu, Kaakkurin koulu, Pesätie 15, kello 17.30-19.30

Tervetuloa tutustumaan eroauttamisen työntekijöihin ja alueen eropalveluihin. Lapsille omaa ohjelmaa kello 17.30-18. Aikuisille suunnattu luento- ja keskusteluosuus kello 18-19.30. Lapsille on lastenhoito luento-osuuden ajan.

7.11. Vaasa, Vaasan kaupungin kirjasto, Kirjastonkatu 13, Draama-sali, kello. 17.30-19.00.

14.11. Kotka, Perhetalo Haikara, Metsontie 39B, kello 17.30-19.30

21.11. Helsinki, Itäkädun perhekeskus, Itäkatu 11, kello 17.30-19

22.11. Kuopio, Kuopion Talouskoulu, Asemakatu 4,luokka 1 juhlasali, kello 17-19

27.11. Rovaniemi, Rovaniemen pääkirjasto, Jorma Eton tie 6, kello 17-18.30

3.12. Hämeenlinna, Janakkalan perhekeskus, Tapailanpiha 13 B, kello 17.30-19

Toteutuneet tilaisuudet:

3.9. Mikkeli, Mikkelin pääkirjasto, klo 16.30-18.30

 

Osallistuitko Kaksi kotia -yleisöluennolle? Anna meille palautetta, mikä sinulle tilaisuudessa oli merkittävintä.       Anna palaute

Lisätietoja Elämää kahdessa kodissa yleisöluennoista:

Päivi Hietanen
paivi.hietanen@etkl.fi, p. 0504385290

Elämää kahdessa kodissa – livelähetykset, ryhmächat ja podcast

Seuraa livelähetyksiä, osallistu keskusteluun ryhmächatissa, kuuntele podcastejä. Kahdenkeskistä keskustelutukea eroauttamisen ammattilaisen kanssa tarjoaa apua eroon-chat. Livelähetykset sekä podcast nauhoitteet löytyvät tallenteina, joita voi seurata ja kuunnella myös jälkikäteen.

Livelähteykset ja podcast: Ensi- ja turvakotien liiton you tube kanava

Ryhmächat ja kahdenkeskinen chat: apuaeroon.fi sivu

Ohjelma ja aikataulu syksy 2018

Eron herättämät tunteet

Livelähetys 13.9. klo 14 Ero tuli, miten nää kaikki tunteet kestää

Ryhmächat 8.10. klo 15-16 Ero tuli, miten nää kaikki tunteet kestää?

Teemana lapsen tunteet ja tarpeet erotilanteessa. Keskustelussa aiheena myös eroon liittyvät aikuisten tunteet ja niiden käsittelyn merkitystä erosta toipumisessa.

Lapset, nuoret ja vanhempien ero

Podcast 17.10. klo 10 (julkaisuaika) Nuorilta nuorille

Lähetyksessä nuoret kertovat kokemuksistaan liittyen vanhempien eroon ja kahden kodin elämään.

Ryhmächat 29.10. klo 15-16 Kuka kuuluu lapsen perheeseen? Uudet suhteet lapsen näkökulmasta

Teemana uudet ihmissuhteet ja miten uusperheessä voi paremmin huomioida lapsen näkökulman.

Podcast 31.10. klo 10 (julkaisuaika) Kahden kodin arki lapsen näkökulmasta

Mitä lapset kertovat kahden kodin arjesta? Mikä lapsia huolettaa tai mitkä asiat ovat lapselle tärkeitä?  Asiantuntijat keskustelevat lasten esittämien kysymysten ja pohdintojen pohjalta, miten vanhemmat parhaiten voivat auttaa lasta sopeutumaan kahden kodin arkeen.

Vanhemmuus eron jälkeen

Ryhmächat 17.9. klo 15-16 Parisuhde päättyy, miten jatkamme vanhempina?

Livelähetys 4. 10 klo 14 Erosin puolisostani, mutten lapsistani. Miten rakentaa hyvä yhteistyö lapsen toisen vanhemman kanssa? 

Teemana vanhempien välinen yhteistyö sekä  parisuhteen ja vanhemmuussuhteen erottaminen toisistaan – mitä se tarkoittaa käytännössä.

Podcast 24.10. klo 10 (julkaisuaika): Isä, isyys ja eron jälkeinen vanhemmuus

Lähetyksessä miesten ja isien kanssa työskentelevät työntekijät pohtivat, mikä isyydessä muuttuu vai muuttuuko mikään eron jälkeen? Mikä on erotessa miehen asema lapsen kasvattajana ja huoltajana? Mikä isiä huolettaa erossa tai vanhemuudessa eron jälkeen? Pohdinta perustuu myös lasten esittämiin kysymyksiiä ja pohdintoihin isistä erossa ja eron jälkeen.

Podcast 7.11. klo 10 (julkaisuaika) Vanhemmuus erossa ja eron jälkeen

Mitä pohdintoja lapsilla on vanhemmistaa eron jälkeen? Miltä vanhemmuus näyttäytyy eron jälkeen lapsille?  Asiantuntijat keskustelevat teemasta lapsilta kerättyjen kokemusten pohjalta.

Vuorovaikutus ja lapsen asioiden hoitaminen eron jälkeen

Livelähetys 15.11. klo 14 Onks pakko jos ei taho? Miten rakentaa toimivaa vuorovaikutusta eron jälkeen?

Ryhmächat 19.11.2018 klo 15-16 Onks pakko puhua, vaikkei haluta? Miten puhun lasten asioista eron jälkeen?

Teemana vuorovaikutus ja kommunikointi. Mitkä asiat hankaloittavat asioista sopimista ja keskusteluyhteyttä lapsen toisen vanhemman kanssa?  Miten voi itse vaikuttaa vuorovaikutukseen? Miten  toimia asiallisesti yhteistyössä toisen vanhemman kanssa?

Kahden kodin arki ja juhla

Ryhmächat 10.12. klo 15-16 Montako lahjaa lapselle? Joulu kahdessa kodissa.

Livelähetys 13.12. klo 14 Juhlat, perinteet ja lapsen kahden kodin arki

Mikä muuttuu juhlapyhien vietossa ja mitä on hyvä huomioida juhlia järjestettäessä? Miten huomioidaan lapselle tärkeät ihmiset ja turvataan näiden suhteiden jatkuvuus. Teemana myös joulun vietto ilman lapsia.

Osallistu!

Kahden kodin arki – keskustele, kommentoi, vinkkaa, valokuvaa

TWITTER #kaksikotia2018

Jaa vinkkisi twitterissä #kaksikotia2018 ja kerro, miten olet saanut kahden kodin arjen sujumaan. Mikä on auttanut toimimaan vanhempina yhteistyössä eron jälkeen tai millä tavalla olet ratkaissut lasta koskevia asioita  –  yhdessä tai erikseen vanhempina eron jälkeen.

TWITTER #apuaeroon

Mistä olet saanut apua itsellesi tai lapsille ennen tai jälkeen eron?  Mikä auttoi luomaan toimivia arjen käytäntöjä, mistä sait apua eron jälkeiseen vanhemmuteen, entä avioerosta toipumiseen? Mitä tukea omalla paikkakunnallasi on erotilanteessa tarjolla? Twiittaa tunnuksella #apuaeroon

Instagram kuvahaaste #kaksikotia2018

Jaa kuvasi kahden kodin arjesta. Miltä lapsen elämä kahdessa kodissa tuntuu tai näyttää aikuisen silmin katsottuna?  Millaista on elää kahden kodin arkea nyky-Suomessa? Jaa kuvasi tunnuksella #kaksikotia2018 ja olet mukana 100€ arvoisen lahjakortin arvonnassa.