Takaisin hakutuloksiin
, Espoo
+358 400 326 859 / +358 400 326 858
Palvelu on maksuton

Joskus perhe voi olla eron jälkeen tilanteessa, että toisella vanhemmalla/isovanhemmalla/eron kohdanneen uusperheen jäsenillä tai muilla lapselle tärkeillä henkilöillä ei syystä tai toisesta ole sopivaa, rauhallista paikkaa, jossa tavata lasta. Tällöin lapsen edun mukaiset tapaamiset voi jäädä toteutumatta tai niiden järjestäminen hankaloituu/pitkittyy.

Perhepesät ovat MLL Helsingin yhdistyksen tarjoamia kodinomaisia asuntoja, ns. varakoteja, joita voi varata lapsen tapaamisiin. Perhepesissä on mahdollisuus pitää yllä/luoda suhdetta kaikenikäisiin lapsiin rauhallisessa ja lapsiystävällisessä ympäristössä. Yhteistä aikaa voi viettää esimerkiksi leikkien, pelaillen, piirrellen tai vaikka yhdessä ruokaa laittaen.  Perhepesäpalvelun avulla tuetaan sitä, että lapsen oikeus läheisiin ihmissuhteisiin toteutuu ja yhteisvanhemmuus toimisi myös eron jälkeen.

Pesiin voi hakeutua esimerkiksi silloin, kun toinen vanhemmista asuu kaukana, asumisjärjestelyt ovat vielä kesken eron jälkeen, tai jostain muusta syystä lasta ei voida tavata etäällä asuvan vanhemman kotona. Voi myös olla, että toinen vanhemmista on kokematon lapsenhoidossa ja tarvitsee siihen jonkinlaista tukea esimerkiksi toiselta vanhemmalta tai vapaaehtoiselta. Lapsi voi olla myös vielä niin pieni, että tapaaminen vaatii molempien vanhempien läsnäolon ja tähän toivotaan puolueeton, kodinomainen paikka sekä kolmannen osapuolen läsnäolo. Ei ole olemassa vain tiettyjä ’oikeita’ syitä, milloin Perhepesiin voi hakeutua. Perheiden tilanteet voivat vaihdella hyvinkin yksilöllisesti ja käymme aina yhdessä perheen tai ohjaavan tahon kanssa pohdintaa siitä, voisiko Perhepesätapaamiset olla sopiva ratkaisu juuri tälle perheelle.

Tehtäväänsä perehdytetyt vapaaehtoiset mahdollistavat Perhepesätapaamiset. Vapaaehtoinen on ottamassa perheen vastaan sekä sulkemassa ovet. Vapaaehtoinen on koko ajan paikan päällä. Hän ei ole kuitenkaan valvovassa roolissa ja pääsääntöisesti vapaaehtoinen jättää tilan lapsen ja vanhemman keskinäiselle yhdessäololle. Perheen toiveesta vapaaehtoinen voi kuitenkin tarvittaessa olla tukena esimerkiksi hoito- tai leikkitilanteessa.

Mahdollisuus Perhepesien käyttöön ei ole sidottu lapsen tai vanhemman asuinkuntaan. Pesiä on kaksi ja ne sijaitsevat Helsingin Etu-Töölössä sekä Rastilassa. Perhepesän voi maksuttomasti varata käyttöönsä kertaluonteisesti tai useammaksi kerraksi/säännöllisesti. Perhepesän voi saada käyttöönsä pääsääntöisesti 1-3 tunniksi kerrallaan kaikkina viikonpäivinä. Perhepesätoiminnan työntekijä tapaa vanhempia yhteisessä alkutapaamisessa, jossa sovitaan tarkemmat yksityiskohdat Perhepesien käyttöön, aikatauluihin sekä vanhempien toiveisiin liittyen. Perhepesää ei voi käyttää lakisääteisiin valvottuihin tai tuettuihin tapaamisiin.

Perhepesiin voi hakeutua laittamalla sähköpostia osoitteeseen ero.helsingin.yhdistys@mll.fi tai soittamalla numeroon 0400 326 859 tai 0400 326 858.