Huoltoriita tarkoittaa vanhempien kiistaa lapsen asioista eron jälkeen. Vaikka huoltoriita on vanhempien välinen asia, se koskee lapsen asioita: Lapsen virallista osoitetta (lapsen asumista), milloin lapsi on kummankin vanhemman luona (lapsen tapaamisia ja luonaoloa) ja sitä, päättävätkö vanhemmat lasta koskevista tärkeistä asioista yhdessä (lapsen huoltajuus). Se voi koskea myös lapsen elatusta eli lapsen kulujen jakoa vanhempien välillä.

Riidat tulee ratkaista lapsen kannalta parhaalla tavalla. Joskus riita ratkaistaan oikeudessa ja tuomari päättää miten vanhempien täytyy toimia. Vanhemmat tai muuta aikuiset eivät välttämättä puhu lapsen kanssa huoltoriidasta, vaikka lapsi voi elää oikeusprosessien keskellä vuosia. Vanhemmilla ei ehkä itselläänkään ole selkeää kuvaa siitä, miten prosessi etenee.

Alla oleva video kertoo mistä huoltoriidassa on kyse, miten riita ratkaistaan ja mikä on lapsen rooli. Video on hyvä katsoa yhdessä aikuisen kanssa ja jutella siitä heräävistä kysymyksistä.

Vanhempien erosta on kannattaa puhua omille vanhemmille, tutuille aikuisille ja kavereille. www.apuaeroon.fi -sivuilta löydät tietoa ja voit jutella chatissä ammattilaisen kanssa. Chatissä ei tarvitse kertoa omaa tai vanhempien nimeä.