Tiedäthän, että vanhempien ero ei ole sinun syytä. Saatat ajatella, että jos olisit ollut esimerkiksi kiltimpi tai vaikka ahkerampi koulussa, niin vanhemmat eivät olisi eronneet. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Vanhempien ero on aina aikuisten oma päätös, joka liittyy aikuisten välisiin asioihin. Ei ole olemassa mitään sellaista asiaa mitä sinä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä, joka sai vanhemmat eroamaan. Ero ei ole koskaan lapsen syy.

Vanhemmat päätyvät eroon usein pitkänkin ajan pohdinnan jälkeen. Vanhemmat ovat saattaneet hakea apua keskinäisiin pulmiinsa ja yhdessäolon vaikeuksiin.  Sinulla on lupa kysyä erosta  ja siihen liittyvistä asioista vanhemmiltasi. Voit myös jakaa omia ajatuksia ja tunteita eroon liittyen vanhempiesi kanssa. Vanhempien tehtävä on olla sinun tukena ja turvana.

Vanhempien eroon voi liittyä paljon muutoksia. Vanhempien on helpompi tehdä sinun kannalta hyviä ratkaisuja, kun he ovat ensin kuunnelleet ajatuksiasi ja toiveitasi kahdessa kodissa asumisesta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinä päätät asioista. Kun asioista puhutaan yhdessä, niin vanhemmat osaavat myös kertoa miksi joitain sinun toiveita ei ole mahdollista toteuttaa. Usein on myös helpompi hyväksyä ratkaisut, kun saat tietää niiden taustalla olevat syyt.

 

Kaikki tunteet sallittuja

Vanhempien ero voi herättää erilaisia tunteita, kuten surua, pettymystä, helpotusta, iloa, jännitystä ja ikävää tai jopa vihaa. Tunteet vaihtelevat usein hetkestä ja päivästä toiseen. Sinulla on oikeus omiin tunteisiin sekä tulla ymmärretyksi ja saada lohtua. Vanhemmillasi voi olla erilaisia tunteita kuin sinulla eroon liittyen ja se on täysin ok.  Kaikenlaisia tunteita on lupa tuntea ja näyttää.  

 On tärkeää, ettei erosta tule aihe, josta ei puhuta ollenkaan. On mahtavaa, jos voitte jutella eroon liittyvistä asioista vanhempiesi kanssa tai muun tärkeän aikuisen kanssa. Välillä voi olla vaikeaa kysyä tai kertoa omista tunteistaan. Silloin voi koittaa kirjoittaa vaikka lapulle viestin aikuiselle ja kertoa näin omista ajatuksistaan.

 Jos tieto erosta tulee sinulle yllätyksenä, voi tilanne olla hämmentävä. Eroamiseen liittyy aina myös ikävää. Kun on toisen vanhemman luona, voi samaanaikaan kaivata toista vanhempaa.

Joskus ero voi olla myös helpottava kokemus, jos tilanne on kotona ollut pitkään vanhempien välillä riitainen ja kodissa on vallinnut kireä tunnelma. Eron myötä kotitilanne voi rauhoittua. Tällöin ero tuo ratkaisun hankalaan tilanteeseen ja auttaa vanhempiakin jatkamaan elämäänsä erillään toisistaan.

 

Tunnepeli auttaa tunteiden käsittelyssä

Tunnepelissä on erilaisia tehtäviä sekä videoita, joissa vanhempiensa eron kokeneet nuoret aikuiset kertovat kokemuksistaan. Vertaistuki ja toisten kokemusten kuuleminen ovat tärkeä kanava myös omien tunteiden käsittelylle. Tunnepeliin pääsee tästä.

Tilaa Lapsen oikeudet erossa -kortit täältä.

Tilaa Nuorten tunnekortit täältä.