Ero tuo mukanaan elämänmuutoksen  perheen lapsille ja aikuisille

Eroon päättyvät yhteiskunnassamme noin puolet solmituista avio- ja avoliitoista. Lapsiperheissä vanhempien välisen parisuhteen päättyminen tarkoittaa konkreettisia muutoksia lapsen elämään ja arkeen. Erossa kaikki perheenjäsenet sopeutuvat uudenlaiseen perhe-elämään ja kahden kodin arkeen ja käytäntöihin. Lapsen näkökulmasta on oleellista se, millaisiksi vanhempien välit muodostuvat eron jälkeen ja miten vanhemmat saavat arjen sujumaan mutkattomasti  ja joustavasti.

#kaksikotia2018 -kampanja nostaa esiin lapsen näkökulmaa vanhempien eroon sekä haastaa vanhemmat ja ammattilaiset mukaan jakamaan kahden kodin arjen vinkkejä tunnuksella #kaksikotia2018.

Lisäksi kampanjan aikana toteutetaan kahden kodin teemasta livelähetyksiä, ryhmächatteja ja podcast-lähetyksiä. Kampanja jalkautuu myös kymmenelle eri paikkakunnalle Elämää kahdessa kodissa -yleisöluentokiertueen muodossa.

Tervetuloa kuuntelemaan asiantuntijoiden sekä eron läpikäyneiden vanhempien puheenvuoroja, joissa pohditaan lapsen ja vanhemman näkökulmia kahden kodin arkeen sekä vanhempien väliseen yhteistyöhön eron jälkeen. Luennolla annetaan vinkkejä, miten kahden kodin arjen saa toimimaan. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus tutustua paikkakunnan eropalveluihin.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tervetuloa osallistumaan!

Aikataulu

30.10. Oulu, Kaakkurin koulu, Pesätie 15, kello 17.30-19.30 Tervetuloa tutustumaan eroauttamisen työntekijöihin ja alueen eropalveluihin eli messupöydät esillä kello 17.30-18. Luokka 8D pitää kahviota. Lapsille omaa ohjelmaa ja lastenhoito kello 18-19.30 Aikuisille suunnattu luento- ja keskusteluosuus kello 18-19.30.

7.11. Vaasa, Vaasan kaupungin kirjasto, Kirjastonkatu 13, Draama-sali, kello. 17.30-19.00. Lastenhoito tilaisuuden ajan Marttojen Marttalassa, varaa paikka: maiju.saha@vaasanturvakoti.fi

14.11. Kotka, Perhetalo Haikara, Metsontie 39B, kello 17.30-19.30

21.11. Helsinki, Itäkädun perhekeskus, Itäkatu 11, kello 17.30-19

22.11. Kuopio, Kuopion Talouskoulu, Asemakatu 4,luokka 1 juhlasali, kello 17-19

27.11. Rovaniemi, Rovaniemen pääkirjasto, Jorma Eton tie 6, kello 17-18.30

3.12. Hämeenlinna, Janakkalan perhekeskus, Tapailanpiha 13 B, kello 17.30-19

Osallistuitko Kaksi kotia -yleisöluennolle? Anna meille palautetta, mikä sinulle tilaisuudessa oli merkittävintä. Anna palaute

Seuraa livelähetyksiä, osallistu keskusteluun ryhmächatissa, kuuntele podcastejä. Kahdenkeskistä keskustelutukea eroauttamisen ammattilaisen kanssa tarjoaa apua eroon-chat. Livelähetykset sekä podcast nauhoitteet löytyvät tallenteina, joita voi seurata ja kuunnella myös jälkikäteen.

Livelähteykset ja podcast: Ensi- ja turvakotien liiton youtube kanava

Ryhmächat ja kahdenkeskinen chat: apuaeroon.fi sivu

Eron herättämät tunteet

Livelähetys 13.9. klo 14 Ero tuli, miten nää kaikki tunteet kestää

Ryhmächat 8.10. klo 15-16 Ero tuli, miten nää kaikki tunteet kestää?
Teemana lapsen tunteet ja tarpeet erotilanteessa. Keskustelussa aiheena myös eroon liittyvät aikuisten tunteet ja niiden käsittelyn merkitystä erosta toipumisessa.

Lapset, nuoret ja vanhempien ero

Podcast 24.10. klo 10 (julkaisuaika) Nuorilta nuorille
Lähetyksessä nuoret kertovat kokemuksistaan liittyen vanhempien eroon ja kahden kodin elämään.

Ryhmächat 29.10. klo 15-16 Kuka kuuluu lapsen perheeseen? Uudet suhteet lapsen näkökulmasta
Teemana uudet ihmissuhteet ja miten uusperheessä voi paremmin huomioida lapsen näkökulman.

Podcast 31.10. klo 10 (julkaisuaika) Kahden kodin arki lapsen näkökulmasta
Mitä lapset kertovat kahden kodin arjesta? Mikä lapsia huolettaa tai mitkä asiat ovat lapselle tärkeitä?  Asiantuntijat keskustelevat lasten esittämien kysymysten ja pohdintojen pohjalta, miten vanhemmat parhaiten voivat auttaa lasta sopeutumaan kahden kodin arkeen.

Vanhemmuus eron jälkeen

Ryhmächat 17.9. klo 15-16 Parisuhde päättyy, miten jatkamme vanhempina?

Livelähetys 4. 10 klo 14 Erosin puolisostani, mutten lapsistani. Miten rakentaa hyvä yhteistyö lapsen toisen vanhemman kanssa?
Teemana vanhempien välinen yhteistyö sekä  parisuhteen ja vanhemmuussuhteen erottaminen toisistaan – mitä se tarkoittaa käytännössä.

Podcast 7.11. klo 10 (julkaisuaika) Vanhemmuus erossa ja eron jälkeen
Mitä pohdintoja lapsilla on vanhemmistaa eron jälkeen? Miltä vanhemmuus näyttäytyy eron jälkeen lapsille?  Asiantuntijat keskustelevat teemasta lapsilta kerättyjen kokemusten pohjalta.

Vuorovaikutus ja lapsen asioiden hoitaminen eron jälkeen

Livelähetys 15.11. klo 14 Onks pakko jos ei taho? Miten rakentaa toimivaa vuorovaikutusta eron jälkeen?

Ryhmächat 19.11.2018 klo 15-16 Onks pakko puhua, vaikkei haluta? Miten puhun lasten asioista eron jälkeen?Teemana vuorovaikutus ja kommunikointi. Mitkä asiat hankaloittavat asioista sopimista ja keskusteluyhteyttä lapsen toisen vanhemman kanssa?  Miten voi itse vaikuttaa vuorovaikutukseen? Miten  toimia asiallisesti yhteistyössä toisen vanhemman kanssa?

Kahden kodin arki ja juhla

Ryhmächat 10.12. klo 15-16 Montako lahjaa lapselle? Joulu kahdessa kodissa.

Livelähetys 13.12. klo 14 Juhlat, perinteet ja lapsen kahden kodin arki
Mikä muuttuu juhlapyhien vietossa ja mitä on hyvä huomioida juhlia järjestettäessä? Miten huomioidaan lapselle tärkeät ihmiset ja turvataan näiden suhteiden jatkuvuus. Teemana myös joulun vietto ilman lapsia.

Onko sinulla kokemusta lapsiperhearjesta eron jälkeen? Teetkö työtä eron kohdanneiden lapsiperheiden parissa? Tule mukaan #kaksikotia2018 -haasteeseen sosiaalisessa mediassa! Haasteen tavoitteena on löytää keinoja ja välineitä toimivaan kahden kodin arkeen.

Miten sinä olet saanut lapsen arjen kahdessa kodissa sujumaan? Mikä auttaa toimimaan vanhempina yhteistyössä eron jälkeen? Millaisia lapsen arkea helpottavia käytäntöjä suosittelet? Mistä olet saanut apua itsellesi tai lapsille ennen tai jälkeen eron?

Jaa parhaat vinkkisi Twitterissä, Facebookissa tai Instagramissa tunnuksilla #kaksikotia2018 ja #apuaeroon. Arvomme vinkin antaneiden kesken 100 euron lahjakortin kirjakauppaan. Vinkit kootaan myös Apua eroon -verkkosivuille kahdessa kodissa elävien lasten ja heidän vanhempiensa avuksi ja iloksi.

Haaste on voimassa 13.10.-30.11.2018. Arvontaa osallistuvat henkilöt, jotka ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa (facebook, twitter tai instagram) vinkkejä tai neuvoja kahden kodin arkeen, lapsen huomiointiin sekä eron jälkeiseen vanhempien väliseen yhteistyöhön liittyen. Arvonta suoritetaan Ensi- ja turvakotien liiton keskujärjestön tiloissa 10.12.2018 kello 12. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Arvonnan lopputuloksesta ilmoitetaan  Ensi- ja turvakotien liiton nettisivuston uutisia -palstalla.

Lisätietoja #kaksikotia2018 -kampanjasta:

Päivi Hietanen
paivi.hietanen@etkl.fi, p. 0504385290